Geen lagere doelen voor risicoleerlingen

2828

In het boek Expliciete Directe Instructie leggen John Hollingsworth, Silvia Ybarra en Marcel Schmeier uit waarom je geen lagere doelen voor risicoleerlingen moet stellen. “De overheid heeft de referentieniveaus ingevoerd, waarbij er een fundamenteel niveau (1F) wordt gehanteerd dat we alle leerlingen willen laten behalen en een streefniveau met extra uitdagende doelen voor de sterke leerlingen. Let op: er zijn dus geen doelen voor zwakke leerlingen!”

John:”Ik kan niet vaak genoeg zeggen dat leerlingen les moeten krijgen op het niveau van het leerjaar waarin ze zitten. Helaas krijgen veel kinderen les op een lager niveau. De doelen zijn aangepast en soms volgen ze zelfs een geheel eigen programma in de klas. Vaak zijn dit kinderen uit de lagere klassen of leerlingen met taalproblemen. Juist zij verdienen het dat iemand in hen gelooft en hen bij de hand neemt.”

Bij EDI pas je voor deze kinderen niet de doelen aan, maar zorg je ervoor dat je je instructie aanpast en verbetert (bijvoorbeeld door begeleide inoefening tijdens de verlengde instructie) opdat alle leerlingen minimaal de fundamentele doelen behalen.

EDI gaat over de basis van lesgeven en dan met name de kwaliteit van de instructie. Ik raad je aan dit boek aan te schaffen en je eigen praktijk te spiegelen aan de theorie en voorbeelden die hierin staan beschreven. Welke overeenkomsten en verschillen zie je tussen jouw instructie en de EDI-methode? Op welke wijze kun jij je eigen instructie verbeteren? Hoe kijken je collega’s uit je eigen team hier tegenaan? Hoe kun je samen met je collega’s hiermee aan de slag?

 

image

 

Bron: Expliciete Directe Instructie, John Hollingsworth, Sylvia Ybarra en Marcel Schneider, Pica, 2015 http://www.directeinstructie.nl

Kijk ook op: http://gritineducation.com/expliciete-directe-instructie/ en http://gritineducation.com/alle-leerlingen-bij-de-les-met-edi/


Comments are closed.