Met twee handpoppen legt Marshall Rosenberg het verschil uit tussen de taal van de giraffe en die van de jakhals. De jakhals is competitief ingesteld en de giraffe verstaat de kunst van empathisch luisteren en geweldloos communiceren.
De jakhals oordeelt, bekritiseert, interpreteert, manipuleert, klaagt, is dwingend en valt aan. Hij leeft in afzondering en angst. De giraffe daarentegen neemt waar, communiceert vanuit zijn hart, kan z’n gevoelens onder woorden brengen en z’n behoeften benoemen. Hij luistert met respect en empathie en heeft oog (en oor) voor de behoeften van de ander. De giraffe staat in verbinding met zichzelf en zijn omgeving.
Volgens Rosenberg is zowel de jakhals als de giraffe in ons allen aanwezig. Hij gelooft dat iedereen zichzelf kan trainen in de taal van de giraffe. In zijn boek “Geweldloos Communiceren” geeft hij voorbeelddialogen en oefeningen gericht op: waarnemen, voelen, behoeften (her)kennen en een verzoek uiten met de nadruk op wat je wél wilt.
Justine Mol maakt in haar boek “De giraf en de jakhals” ons duidelijk dat het mogelijk is de jakhals te accepteren en ruimte te geven, en tegelijkertijd de giraffe te kunnen zijn, vanuit een diepe wens bij te dragen aan geluk en vrede voor iedereen. De giraffe helpt de jakhals zich te uiten waardoor zijn meedogenloosheid kan veranderen in mededogen. Justine Mol beschrijft de jakhalzenkanten en giraffeneigenschappen, geeft tips en laat mensen aan het woord in hun giraffe- of jakhalsmoment. Een inspirerend boek waarin de lezer ervaart wat geweldloos communiceren inhoudt. Justine Mol schreef eerder “Opgroeien in vertrouwen” en “Opvoeden zonder straffen en belonen”.” www.swpbook.com
Lees meer over Marshall Rosenberg op: http://www.gritineducation.com/ontwapenend-communiceren/