“Know thy impact!”

4241

“Know thy impact!” Volgens John Hattie moet elke docent weten welke interventies veel impact hebben op de leerresultaten van leerlingen en welke juist minder of zelfs een negatief effect hebben op het leren.

Vrijwel alles wat een docent doet werkt wel een beetje. Hattie veronderstelt dat dit ook misleidend kan zijn. Bijna alle leerlingen maken gedurende een jaar een groei door, ook wanneer zij les krijgen van een incapabele docent.

In de volgende grafiek geeft Hattie een overzicht van de impact van verschillende interventies:

img_0180

Lange zomervakanties, zittenblijven en televisiekijken hebben een negatieve impact op de leerresultaten. In het midden van de grafiek staan de zaken die weinig tot een gemiddeld effect hebben op het leren en daarboven zijn de didactische maatregelen weergegeven die er werkelijk toe doen. Voorbeelden hiervan zijn: Betrokkenheid bij het bepalen van leerdoelen, feedback, compacte directe instructie waarbij de leerling geactiveerd wordt en coöperatief leren (kijk hier voor meer informatie over coöperatieve werkvormen).

In het boek “Visible Learning For Teachers” gaat hij uitgebreid in op al deze aspecten.

img_0183 img_0184

Vertrouwen
Hattie: “Voor veel docenten betekent ‘goed onderwijs’ dat de kinderen blij en tevreden zijn, hun werk op tijd af hebben en zich gedragen in de klas. Dat is níet wat ik bedoel. Onderwijs werkt pas echt als kinderen het leuk vinden om uitgedaagd te worden, als ze durven aan te geven wat ze niet begrijpen, als ze iets willen leren, als ze fouten durven te maken. Daarvoor is enorm veel vertrouwen nodig.” Bron: Interview met Hattie in Trouw, Marijke de Vries, 12 november 2015.

Dat vertrouwen moet er ook in een docententeam zijn. Docenten die samen lessen voorbereiden, bij elkaar in de klas komen kijken, elkaar feedback geven en in gezamenlijkheid de leerresultaten in beeld brengen.

Interactie
Volgens Hattie is het belangrijk dat docenten goed nadenken over de interactie in alle fasen van de les (de start, het verloop en de afsluiting). Hij vindt dat een docent minder moet praten en beter moet luisteren naar de leerlingen. Wat houdt hen bezig? Wat begrijpen ze al en wat juist nog niet? In het boek Expliciete Directe Instructie laat Marcel Schmeier zien hoe je dit in het basisonderwijs kunt aanpakken. Kijk hiervoor op:

http://gritineducation.com/expliciete-directe-instructie/ en op

http://gritineducation.com/alle-leerlingen-bij-de-les-met-edi/

 

Meer weten over John Hattie? Kijk op:

http://gritineducation.com/hatties-pie/


Comments are closed.