Workshop “Praten over boeken” van Aidan Chambers

4980

Aidan Chambers, een Britse schrijver én leerkracht, ontwikkelde een aanpak om op een inspirerende wijze met kinderen over boeken te praten. Hierbij ligt de nadruk op het verhaal en op de betekenis van het verhaal voor kinderen:

  • Wat is je opgevallen in het verhaal?
  • Wat vond je leuk aan het verhaal?
  • Wat verwonderde je?
  • Welke patronen herkende je?

In de volgende video demonstreert Chambers zijn aanpak. Alle deelnemers aan zijn workshop hebben het prentenboek “De duif die niet kon duiken” van Edward van de Vendel gelezen (met illustraties van Alain Verster). Chambers bespreekt dit boek met de hele zaal:

De bedoeling is een natuurlijk gesprek te voeren (i.p.v. een vragenlijst te hanteren). Op de website van Lezen is Goud vind je een spel dat gestoeld is op de ideeën van Chambers met vragenkaartjes voor leerlingen in oplopende moeilijkheidsgraad; a. gemakkelijke vragen, b. iets moeilijker, c. pittige vragen en d. vragen over gedichten. Dit spel illustreert de wijze waarop Aidan Chambers zijn leerlingen bevraagt.

De Brochure “Bibliotheek op school”, en de website van Leesplan, bieden je veel tips om het plezier in lezen te vergroten en kinderen taalvaardiger te maken.


Comments are closed.