Lateraal denken met de CoRT-methode

5676

Bij lateraal denken herorden je bestaande informatie waardoor nieuwe informatie ontstaat. Omdenken, iets van een andere kant bekijken, de out-of-the-box-benadering, herkaderen … allemaal voorbeelden van lateraal denken. Ga maar eens op je kop staan, dan ziet de wereld er heel anders uit.

Edward de Bono, hierboven afgebeeld, is bekend van de “thinking hats” en lateraal denken. Hij ontwikkelde in 1974 de CoRT (Cognitive Research Trust) / DATT (Direct Attention Thinking Tools) Denklessen. De technieken van CoRT zijn ruim 40 jaar later nog steeds goed toepasbaar in het onderwijs.

“Vroeger bestond het idee dat mensen met een hoog IQ ook effectief konden denken. Toch lijkt dit een misvatting te zijn. Sommige zeer intelligente mensen denken relatief gezien niet erg effectief en anderen met een lager IQ zijn hier juist wel toe in staat. Denken wordt door de Bono dan ook gedefinieerd als: de vaardigheid waarmee intelligentie op basis van ervaring wordt ingezet.

Als we het IQ van iemand vergelijken met de PK’s van de motor van een auto, dan kunnen we het denken voorstellen als de vaardigheid de auto te besturen. Anders gezegd, een Fiat Panda heeft zoals we weten minder vermogen dan een Ferrari Testarossa, maar het is afhankelijk van de bestuurder of het optimale uit een auto gehaald wordt en niet alleen van de auto zelf. Op basis van dit inzicht gebruiken nu veel scholen voor hoogbegaafden de CoRT Denklessen om bewust de ‘intelligentievalkuil’ te vermijden die ontstaat als een hoog IQ niet vergezeld gaat van effectieve denkvaardigheden.” www.svdt.org

In de volgende video zie je een praktijkvoorbeeld waarin de CoRT-methode wordt gebruikt:
https://www.leraar24.nl/video/823

image

Wat zijn de CoRT-technieken?

“PMI (Plus, min, interessant)
Bij een PMI geef je eerst de goede punten, daarna de slechte punten en vervolgens de punten die niet goed of niet slecht zijn, maar interessant. Je kunt een PMI gebruiken als manier om ideeën, suggesties en voorstellen te benaderen.

CAF (Beschouw alle factoren)
Als we een keuze maken of een besluit nemen, of alleen over iets nadenken, zijn er altijd veel factoren om te overwegen. Als we enkele factoren weglaten, kan een keuze die aanvankelijk goed lijkt te zijn, later verkeerd blijken te zijn. Door te kijken naar het denken van andere mensen, kunnen we proberen te ontdekken welke factoren buiten beschouwing zijn gelaten.

Regels
Regels zijn in veel gevallen noodzakelijk en in het algemeen dienen regels om het leven voor de meerderheid van de mensen gemakkelijker en beter te maken. Aan welke regels moet je je houden?

C&S (Consequenties en vervolg)
Kijken naar de onmiddellijke gevolgen, korte-termijn gevolgen (één tot vijf jaar), middellange-termijn gevolgen (vijf tot vijfentwintig jaar) en lange-termijn gevolgen (meer dan vijfentwintig jaar) van een actie, plan, besluit, regel, vondst, enz..

AGO (Doelen)
AGO kan gebruikt worden als hulpmiddel om de aandacht van de deelnemers direct en bewust te richten op de bedoeling achter de acties. Door in staat te zijn doelen/doelstellingen te definiëren is het gemakkelijker om een mening te vormen bij besluiten, planning en doelgerichte actie in het algemeen.

Planning
Plannen is vooruitdenken hoe je iets gaat doen. Hoe ingewikkelder die dingen zijn, hoe noodzakelijker het is een helder plan te hebben.

FIP (Prioriteiten)
Sommige zaken zijn belangrijker dan andere. Sommige factoren zijn belangrijker dan andere. Sommige gevolgen zijn belangrijker dan andere. Als je over een situatie nadenkt, moet je, nadat je een aantal ideeën hebt bedacht, beslissen welke de belangrijkste zijn.

APC (Alternatieven, mogelijkheden, keuzes)
Het bewust zoeken naar alternatieven voor acties of verklaringen. Als een plausibele verklaring is gevonden, zal vrijwel niemand geneigd zijn verder te zoeken naar andere mogelijkheden. Daarom is het dan ook nuttig over een techniek te beschikken waarmee we deze natuurlijke neiging kunnen onderdrukken en wel verder kijken.

Besluiten
Bij het nemen van besluiten kunnen verschillende technieken een rol spelen. Zo is het van belang alle factoren te overwegen (CAF), alle doelen duidelijk te weten (AGO) en de gevolgen (C&S), prioriteiten (FIP) en natuurlijk alle mogelijke alternatieven te kennen (APC).

OPV (Andermans standpunt)
In staat zijn het standpunt van iemand anders te bekijken en begrijpen, kan een belangrijk onderdeel zijn van het totale denkproces. Bij een OPV wordt een gerichte inspanning gedaan om een beeld te krijgen van de opvattingen van anderen.”

www.svdt.org

www.leraar24.org


Comments are closed.