‘Moeder natuur, de ultieme innovator’

2599

image

Deze week hoorde ik op de radio, bij ‘Het nieuws van de vooruitgang’ een column van Saskia van den Muijsenberg, directeur en medeoprichter van BiomimicryNL. Zij laat ons de innovatieve kracht van de natuur zien:

“Waar komt innovatie eigenlijk vandaan? We hebben de neiging te denken dat het een menselijk proces is dat in onze hersencellen plaatsvindt. Dat als we de juiste trigger vinden we creatief zullen zijn en nieuwe ideeën naar boven zullen komen. En ja, ons brein is daartoe in staat, maar wist je dat innovatie het oudste biologische proces op onze planeet is?

Als we de leeftijd van de aarde, 4,5 miljard jaar, comprimeren tot een jaar, dan zijn wij, de Homo sapiens nog maar 24 minuten op deze planeet. Het grootste deel daarvan waren we hier als jagers/verzamelaars. Landbouw, de uitvinding die een einde bracht aan ons nomadenbestaan, ontstond pas 1 minuut geleden en de industriële revolutie beslaat slechts 2 seconden. 2 seconden! Uit een heel jaar! Toch is dit de periode waar we het vaakst aan refereren als het om innovatie gaat.

Het eerste leven, de eerste eencelligen, verschenen al 3.8 miljard jaar geleden. Sinds die tijd is het leven, of moeder natuur, de ultieme innovator, en creëert zij condities die goed zijn voor, tja het leven.

Maar hoe innoveert de natuur dan? Een ding is dat fouten maken moet. DNA wordt zelden perfect doorgegeven, er zijn bijna altijd wel mutaties en die pakken soms ook heel positief uit. Zo hadden olifanten oorspronkelijk een gladde huid en door een DNA mutatie werd die gerimpeld. Daardoor kon het huidoppervlak exponentieel toenemen wat leidde tot een grotere warmteafvoer en raakte hij niet oververhit. Sta dus vooral ook open voor onbedoelde bijeffecten en kijk of je daarmee je voordeel kunt doen.”

Klik voor meer columns op de volgende link

Bron: www.hetnieuwsvandevooruitgang. nl


Comments are closed.