Het 10 minuten gesprek maar dan anders!

11141

“Mam, ik krijg alleen maar verwijten naar m’n hoofd geslingerd, alsof ik niets goed doe”, merkte m’n dochter (12 jaar) op na het laatste 10 minuten gesprek op school. Ik kon niets anders dan het te beamen en, erger, ik had er zelf aan meegedaan.

Ik probeerde me voor te stellen hoe het zou zijn als m’n eigen functioneringsgesprek op dezelfde manier zou verlopen als dit gesprek. Een preek van 10 minuten, eenrichtingsverkeer met de focus op wat ik allemaal verkeerd doe. Hoe zou dat zijn? Ik voelde boosheid en onbehagen omhoog komen.

Een dag na dit 10 minuten gesprek las ik een artikel van Christiaan van Os en ik veerde op. Natuurlijk kan het anders. Het is absurd dat we deze gesprekken zo negatief inzetten, waarmee we juist de motivatie van onze kinderen afbreken. Christiaan: “Ik besloot om dit jaar wat te experimenteren en het tien minutengesprek anders aan te pakken met als doel om toch vooral het kind meer als volwaardig gesprekspartner te maken en de verantwoordelijkheid voor het gesprek en het leerproces bij de leerling te leggen.” Christiaan gaf zijn leerlingen het volgende briefje mee ter voorbereiding van het 10 minuten gesprek:

“Beste leerling,

Komende dinsdag heb je samen met je ouders en mijzelf een tien minutengesprek op school. Omdat dit tien minutengesprek om jou gaat, vind ik het belangrijk dat jij de kans krijgt om je stem te laten horen en het gesprek zelf vorm te geven. Zo zorgen we dat we met je praten en niet over je.

Ik wil je daarom vragen dit gesprek zelf te gaan leiden en voor te bereiden. Jij geeft dus aan waar het gesprek over zou moeten gaan om jou zo goed mogelijk te ondersteunen.

Om je een beetje houvast te geven over hoe je zo’n gesprek voorbereidt, kun je de volgende vragen voor jezelf beantwoorden (en het antwoord opschrijven), voorafgaand aan het gesprek.

– wat is voor jou het belangrijkste doel van ons tien minutengesprek?
– hoe gaat het nu met je op school? Denk aan cijfers, motivatie, gevoel etc.
– wat heb je nodig van je ouders en je docent / mentor om zo goed en prettig mogelijk te kunnen functioneren?

Natuurlijk ben je helemaal vrij om ook andere zaken ter sprake te brengen. Het gesprek is er immers op gericht om jou zo goed mogelijk te ondersteunen bij jouw schoolcarrière.

Laat het me gerust weten als je nog vragen hebt en succes met de voorbereiding!

Groeten,
Meneer van Os”

De leerling aan zet. Docenten en ouders denken vaak dat zij, en niemand anders, de scherpste analyse kunnen formuleren over een kind. Maar dan vergissen zij zich. De leerling weet heel goed wat er goed en minder goed gaat. Hij is in staat om de lead te nemen in het 10 minutengesprek. Christiaan van Os transformeerde het verwijtende gesprek in een coachingsgesprek waarin de leerling kan benoemen wat hij nodig heeft van zijn ouders en docenten om tot ontwikkeling te komen. Wat mij betreft een gouden greep. Moeilijk is het niet, het is zelfs morgen in te voeren en dus zeker realiseerbaar in de volgende gesprekkenronde. De gesprekken zijn in deze vorm niet alleen prettiger en effectiever, het getuigt ook van respect van ouders en docenten voor de capaciteiten van een kind.

Lees het volledige artikel van Christiaan op www.osacademie.nl


Comments are closed.