Gezinsklas

3259

De gezinsklas is het Nederlandse zusje van de Deense “familieklasse”, ontwikkeld naar een model van het Marlborough Education Centre in Londen. Kinderen die niet tot leren komen of die het leerproces van hun klasgenoten verstoren, kunnen begeleiding krijgen in deze klas.

De Siebe Jan Boumaschool in Groningen werkt sinds dit jaar met zo’n gezinsklas. Hier kunnen acht gezinnen tegelijkertijd terecht, één ochtend per week voor een periode van ca. 12 tot 16 weken. Daarnaast zit de leerling gewoon in de eigen klas. Verwijzing verloopt via het wijkteam of het Centrum voor Jeugd en Gezin en de organisatie is in handen van Stichting Madelief.

De leerling formuleert in de gezinsklas een aantal concrete doelen waaraan hij gaat werken. Daarna gaat hij aan de slag om deze doelen te behalen. Tijdens dit proces krijgt hij ondersteuning van zijn ouders, een leerkracht (of een intern begeleider), een systeemtherapeut en een GZ-psycholoog. De nadruk ligt hierbij op het vergroten van bepaalde vaardigheden en het verbeteren van het gedrag van de leerling in de reguliere klas. Vorderingen van de leerling worden iedere dag bijgehouden op een doelenkaart. De eerste ervaringen zijn positief:


Comments are closed.