De stem van de leerling

2803

Wat doen wij met de verfrissende ideeën van kinderen?

Wij, ouders en leerkrachten, praten vaak tegen kinderen (in plaats van mét) en we willen dat kinderen naar ons luisteren, maar vergeten dat zelf dikwijls te doen.

Thuis en op school kunnen wij veel van kinderen leren, wanneer we daarvoor openstaan en echt naar hen luisteren. Kinderen weten bijvoorbeeld heel goed de pedagogische en didactische kwaliteiten van hun leerkrachten te benoemen en hebben feilloos door wanneer hun ouders uitglijders maken in de opvoeding. Daarnaast bedenken zij creatieve oplossingen voor problemen waarin volwassenen vastlopen en durven zij hun ongezouten mening te geven over menselijk gedrag en maatschappelijke vraagstukken.

Veel scholen organiseren inspraak van leerlingen in de vorm van een leerlingenraad:

Op het Metzo College in Doetinchem bestaat de leerlingenraad uit Zeer Intelligente Puber Personen (ZIPP). Die ZIPP komen op voor de belangen van de leerlingen in de school, zorgen voor gezond voedsel in de kantine, organiseren feesten en denken mee over bijvoorbeeld de verkeersveiligheid rond de school:

En wat doe jij? Hoe geef jij ruimte aan de stem van de leerling in jouw klas? Hoe zorg jij ervoor dat je als ouder respectvol communiceert met je zoon of dochter?

En wat doe ik?


Comments are closed.