De meeste mensen deugen

2371

Niet eerder stuurde ik een bericht aan een schrijver. Maar na het lezen van “De meeste mensen deugen” moest ik Rutger Bregman vertellen dat ik zo blij werd van zijn boek . Hij stuurde direct een bedankje terug. Dat gaf me een opnieuw een goed gevoel.

Ik geloof in goedheid en de aanstekelijke werking van iets goeds doen. Ik ben, net als iedereen, een ervaringsdeskundige 😊. Je kunt jezelf en anderen in de put praten en je kunt jezelf en anderen energie geven. Wij overladen onszelf dagelijks zo met negativiteit via krantenberichten, social media en geroddel in de wandelgangen, dat we er in gaan geloven; de wereld is slecht. Het is één doffe ellende want mensen doden elkaar, de zeespiegel stijgt, bossen vliegen in brand en kinderen lijden honger. En dat is er inderdaad allemaal. Het is ook goed dat er aandacht voor is, maar er is ook een andere lichte fijne vrolijke en liefdevolle kant die minder in het nieuws komt.

Je leest bijvoorbeeld over het geweld in het openbaar vervoer, maar ik reis dagelijks met de bus en zie vooral heel veel sympathieke reizigers die de chauffeur beleefd groeten bij binnenkomst en bij vertrek en die bedanken voor de rit alsof ze gratis zijn meegenomen. Alleen daar schrijft niemand een stukje over. Ook kom ik in de stad veel aardige mensen tegen. Zwervers krijgen koffie aangeboden door onbekenden, een jonge man betaalt het brood van een oude dame die haar portemonnee is vergeten, winkeliers zetten bakjes water naast de deur voor de dorstige hond. Pas als ik erop let, zie ik de positieve dingen en ik voel dan direct de neiging om ook iets positiefs bij te dragen. Zo simpel werkt het. 

Bregmans boek is een historisch, psychologisch, filosofisch feel-good-boek. Een boek om blij van te worden en om deze blijheid vervolgens weer door te geven aan anderen.


Comments are closed.